joglar skivbolag

MIKAEL SAMUELSON

Bokning: peter@artistgruppen.se
Telefon: 08-651 05 00

Taube i Ligurien – CD

Text och musik: Evert Taube
Mikael Samuelson, sång
Mats Bergström, gitarr

Inspelad, mixad och mastrad i BigBaraboom Studios, Vinköl, av Bengan Andersson, 2009 Producerad av Mikael Samuelson, www.joglar.se

Foto och layout: Monika Franzon JOGLAR presenterar cd:n "TAUBE I LIGURIEN" Att verka i Evert Taubes anda betyder för mig att tro på det klingande ordet i kombination med den ljudande tonen i oupplöslig förening, som ett grundämne, som nåt som har betydelse och är nåt att räkna med, om ämnet så är högt eller lågt. Att ge "konstens prägel" till det språk som "talas man och man emellan". Åter det klingande!

Att verka i denna anda har för mig, mer specifikt, resulterat i skapandet av ett litet skivbolag som döpts till Joglar- det tusenåriga,provencalska ordet för artist, lekare, singer-songwriter etc.- naturligtvis inspirerad av Taubes bok "Vallfart", men också på grund av egna studier i den provencalska, medeltida troubadourdiktningen.

Så "upptäckte" jag min Taube, genom detta gemensamma intresse och började därefter att sjunga hans sånger flitigt och som boende i Bohuslän är givetvis hans underbara bok "Strövtåg i Ranrike" en ständig följeslagare. Så mitt sätt att verka i Evert Taubes anda, och som får mig att må bra, är att åter och åter besjunga den Taubeska kombinationen Skagerack/Medelhavet och antiken/bronsåldern, denna paradoxala och poetiska enhet.

Och så presenterar JOGLAR stolt den nya cd:n "Taube i Ligurien", med katalognummer jgl 103, på Strindbergs Intima Teater i Stockholm, onsdag den 4 november, 2009. Dessa sånger har varit ett projekt som jag i flera år arbetat med i olika konstellationer, från symfoniorkestrar till olika bandkombinationer tills det slutligen landat i beslutet att göra det tillsammans med Mats Bergström, den fantastiske, på gitarr. Och med den gemensamma Taube-cd:n "Personligt samtal", Polygram1994, i bagaget, har det känts naturligt att Mats och jag fortsätter med Taube och också gör denna cd, "Taube i Ligurien" tillsammans. Dessa sensuella och överdådiga och nästan "överpoetiska" dikter med sina rika "liguriska" melodier med mytologin närvarande i samtiden och kärleken; ja, i centrum står ett antal visor som skildrar Everts och Astris bröllopsresa till och i Ligurien år 1925. Unika och underbara! Då jag märkt att merparten av dessa sånger är nästan helt obekanta för publiken vart man än kommer och det dessutom verkar som om flera av visorna inte finns tillgängliga alls på fonogram,tycker jag att denna inspelning är ett måste, nåt som ska ut i världen och fylla en något märklig lucka i den Taubska rymden. Mikael Samuelson

Gör en beställning ›
Se videoklipp ›

‹ Tillbaka

 

BESTÄLL

Gör en beställning av cdn här ›

VÅRA CD

Maria, Guds moder ›

Taube i Ligurien ›

Fredman ›

Till den okända ›